söndag 4 november 2007

Skrivihop.nu!

Bioreklamen visade halstabletter i olikfärgade små påsar (fiskarens kompis) och på den ena stod det LAKRIS. Den hade alltså smak av LAKRIS. Vad är det? För det första heter det lakriTs och för det andra har jag börjat haka upp mig på allt som slutar med IS.

Nu för tiden får det mesta "smeknamn" som slutar på -is. Medis (Medborgarplatsen), Nattis (Natalie), Fritis (Fritidshem - Fritids hette det på min tid), för att nämna några få. Jag tror att det är Stockholmskt. Precis som att det bara är vi nollåttor som skulle komma på att säga "Bea" när vi vill ha Bearnaisesås...

Härom dagen var det en artikel i Metro om en gubbe som fått visa LEGG på systemet när han skulle handla. Snälla. Leg är förkortningen för legitimation, men LEGG? Nisse har väl varit framme, men ändå? Kan vi inte bara bli lite internationella och använda ID?

Och vad är det som händer på särskrivningsfronten? Hur kommer det sig att det är så många människor (främst 20-nånting) som idag inte vet när ord ska skrivas ihop? Jag är förundrad. Och oroad.

Inga kommentarer: