söndag 30 oktober 2011

Looking for trouble

Min mamma är galet upprörd. Hennes sambo är lika upprörd han. Hon håller två papper i sin hand. Hon ger mig ett i taget och säger:
- Läs det här, sedan läser du det här.
Den första lappen ser ut som att det är rivet från ett företagsblock och logon till företaget står längst ned, det är Rix fm. Det står något om spela musik på natten och är undertecknat Grannen. Jaha, tänker jag och lämnar lappen vidare till min ex-svägerska. Sedan läser jag nästa lapp. Där han min mamma skrivit ett långt och arg brev till sina grannar där hon förklarar att hon tycker att det är fegt att inte skriva sitt namn, och att hon minsann inte alls spelar musik på natten. Det sista brevet har hon hängt upp i porten, efter att hon ringt på hos flera grannar och frågat om det var någon av dem som klagat. Det kopplar inte i mitt huvud först. Sedan inser jag att hon menar allvar. Jag ber att få titta på den första lappen igen. Sedan säger jag lugnt:
- Men det här är ju en reklamlapp. De försöker väl vara smålustiga och vill bli uppmärksammade, så att man lyssnar på dem.
Det blir helt tyst kring bordet. Min mammas sambo ifrågasätter det hela starkt och gnuggar på texten på pappret. Några timmar senare kan min mamma skratta åt det hela. Men hon kommer ändå att höra av sig till Rix fm. No doubt, tänker jag. Det visar sig att det är fler som har hört av sig, och radiokanalen har bett om ursäkt. Fast hur ska alla de som inte har internet (som min mamma t ex) kunna läsa den ursäkten då..?

Sedan tänker jag: om det varit jag. Om jag hade fått den lappen i min hand. Vad hade jag gjort? Jag hade granskat den, sett den färgglada logon, fattat meddelandet, och kastat den i soporna. Om jag inte hade varit inställd på att folk omkring mig är fientligt inställda mot mig, att det finns alltid ett hot i min omgivning som jag måste försvara mig emot. Då hade jag vänt taggarna utåt och blivit arg. Jag tackar min lyckliga stjärna att jag inte är sån. Jag tackar mig själv att jag har lärt mig själv att i första hand vara överseende och förlåtande och alltid ge folk the benefit of the doubt.

Inga kommentarer: