lördag 22 augusti 2009

Generation D - som i Destruction?

Ett ungdomsgäng sitter på skolgården när vi passer på blanka eftermiddagen. De har hängt där rätt mycket under sommaren. Där eldar de och slår sönder träställningar. De sitter också på lastbryggan till köket, där slår de sönder rutor och kör iväg med varuvagnar och annat som finns. Annars roar de sig med att klättra på taken. Jag fattar inte vitsen med att hänga på skolgården. Jag förstår att de inte har någostans att ta vägen; någon Fritidsgård har vi inte att tala om, men varför just på skolgården?

Vid 21-tiden på t-banan vid Medis, på väg hem till förorten idag så sitter det två killar i äldre tonåren intill oss. De går nog på gymnasiet. De diskuterar vilka droger som är bra. De ena berättar att det var bra röka som en kompis hade med sig häromdagen, de rökte det innan de gick till skolan i torsdags.
- Det var blandat Santa Maria och andra kryddor. Det var starkt och bra.
(Jag tänker att det måste vara någon form av kodord, för annars fattar jag inte vitsen.)
- Ja, men det är inte så lätt att få tag i här. På andra ställen säljer de ju det öppet.
- Ja, precis. Som när vi var i (Danmark? Jag uppfattar inte stället.), där bara sa de rakt ut, vill du köpa? `Hey, you know, you take the pill with some drink, like Sprite and it will be fine. You will feel very strange first, but don´t worry." Man ba, typ, okeeej...
- Ja, det var riktigt bra.

Sedan inser jag att det handlar inte att nästa generation är mer destruktiva än min generation var, för det fanns folk i min generation som var preciiiis likadana. Det handlar om att jag är äldre nu.

Inga kommentarer: