tisdag 18 augusti 2009

Någon har fattat

Jag rensar papper och möblerar om. Hittar en text om utbrändhet, taget från en bok om detsamma. Minns ej författaren, men jag vilar lika skönt i orden nu som jag gjorde när jag levde mitt i den verkligheten för snart fem år sedan (har tiden verkligen gått fort?!).

"Det börjar med stress och slutar med utbrändhet, kroniskt trötthetssyndrom, fibromyalgi, kärlkramp, högt blodtryck, höga blodfetter, bukfetma, hjärtinfarkt, diabetes, magsår, tarmkatarr, urininkontinens, allergiska eksem, nässelfeber, ångest, depression, panikattacker, fobier, stamning, svettningar, nedsatt immunförsvar, impotens. Till exempel. Listan kan göras lång.

Utbrändhet, utmattningsdepression, hjärnstress, att gå in i väggen, eller som de säger i IT-världen "gå in i taket" är alla uttryck för samma tillstånd. Utbrändhet karaktäriseras främst av trötthet som inte går att vila bort, samt kognitiva begränsningar som låg stresströskel för ljud och ljus.

Många har svårt för att tänka en tanke till slut och kan knappt läsa en tidning. Än mindre en hel bok. Hjärnan fungerar helt enkelt inte som den brukar. Den känns tom, dimmig, bortkopplad. Detta försöker de flesta dölja så länge som möjligt. För det är skrämmande. Och pinsamt. I bilden ingår även nedstämdhet. Ofta har denna nedstämdhet utvecklats till en regelrätt depression. Därav namnet utmattningsdepression.

Utbränd blir man när man ansträngt sig över sin förmåga under en längre tid. Den utbrända undertrycker sina egna behov och kämpar på, trots att orken uppenbarligen tagit slut. Kroppen får aldrig möjlighet att återhämta sig. Till slut klarar den inte av att kompensera för påfrestningarna. Man går in i väggen."

Inga kommentarer: