söndag 3 maj 2009

Våra barn är inte vi

I kvällens program "Barn av sin tid" på Kunskapskanalen så pratar de bland annat om vad åttaåringarna gör på sin fritid - om de har någon alls - och hur föräldrarna behandlar sina barn vad det gäller att tillåta dem att vara utomhus på egen hand.

För 20 år sedan promenerade 80% av skolbarnen till skolan, idag är det bara 5% som går, alla andra åker bil - och det är det enda tillfället då de kommer i närkontakt med biltrafik, så de lär sig inte att vara försiktiga i trafiken. Samtidigt får de inte ens gå till affären och köpa mjölk, för de vet inte hur man gör och föräldrarna är för rädda för att släppa iväg dem. Pedofiler och kidnappare lurar överallt. Ändå är biltrafiken det som tar livet av flest barn.

Och hur mycket pratar vi med våra barn? Två tredjedelar av alla samtal handlar om vardagsrutiner, istället för något som barnen tycker är riktigt viktigt.

Ja, och ADHD är inte en ursäkt (för dåligt uppförande), det är en åkomma (en sjukdom). Enligt en av föräldrarna i alla fall. Jag är fortfarande inte övertygad. Flera av de andra barnen beter sig mer utflippat än den som äter Ritalin (när ungen INTE är medicinerad) och deras föräldrar ser inte något konstigt i det.

Programmet är enormt intressant. Jag önskar att det fanns en svensk variant. Kanske man borde bli forskare ändå.

Inga kommentarer: