torsdag 18 mars 2010

På tal om fanatiker

På skönhetssalongen i förorten sitter det en pensionerad äldre svensk man och får en fotvårdsbehandling, samtidigt som jag ligger i rummet intill och får mitt ansikte behandlat. Mannen är rätt kritiskt till det mesta och drar sig inte för att basunera ut det. De ämnen han tar upp skiftar väldigt. Han börjar med att prata om muslimer, islam och Vilks. Mannen klargör att muslimer är fanatiker och att de är farliga. "De" är inte som "oss" kristna (räkna inte in mig, tänker jag, och även fotvårdsdamen reagerar milt), vi har ju en sund inställning till livet och andra människor, men muslimer, nej, de borde ju omvändas, i princip.

Mot slutet, efter att han har berättat vad han tycker (illa) om diverse andra olika människor, så börjar han prata om sina, någorlunda vuxna, barn. Jag fattar det som att han har tre stycken (och det låter som att de bor hemma). Han tror att de drar benen efter sig, inte jobbar så mycket som de borde kunna göra och att de försöker lura av honom pengar så snart de kan.
- Hur menar du då? frågar fotvårdsdamen.
- Ja, men, som härom dagen. Dottern hade haft sönder sin eltandborste. Själva delen som man håller i hade spruckit. "Jaha, hur tusan lyckades du med det då?" frågade jag. "Jag tappade den i golvet." säger hon. Tappade den i golvet! Hur tusan lyckas man med det?! Så vi var ju tvungna att åka och köpa en ny. Det blev attans dyrt. Nu köpte jag tre stycken, så att det finns.
- Tre stycken?
- Ja, de är ju tre stycken.
- Jaha, men man byter ju huvudet, delen man håller kan man ju dela med någon.
- Ja, men de behöver ju ta med den när de reser bort och sånt där, så nu har de varsinn.
- Jaha ja, men kan man inte ha en vanlig, utan el, när man reser bort då?
- Nä, för tusan. Man blir ju van vid den där, det är ju så skönt att slippa hålla på och borsta. En sån måste man ju ha.

Vi är tre (svenska) kvinnor som lyssnar till mannen. Vi skrockar överseende åt hans prat. Efteråt kan jag tänka att vi kanske borde ha klargjort våra egna ståndpunkter mer tydligt när det gällde några saker. Eller i alla fall min åsikt. Jag kan ju inte svara för de övriga damernas åsikter.

Inga kommentarer: