torsdag 18 februari 2010

Crash test dummies

Jag läser i Expressen om traktorföraren som blir hotad till livet när han snöröjer. Traktorföraren kommenterar det hela med att han inte borde bli hotad till livet när han bara utför sitt jobb.

Moohahahaha, han borde testa några veckor i en grundskola. Nej, ingen borde väl bli hotad till livet för att de utför sitt jobb. Inte lärare heller.

Det som framkommer i rapporteringen om den här skolan är nog inte helt ovanligt i svenska skolor. Kanske beskrivs händelserna på just den skolan bättre här. Det påhopp som flickan gjorde på vakterna har jag sett flickor göra på jämnåriga i skolan. Borde inte en sån elev omgående stängas av? Om det har gått så långt att eleverna går i högstadiet och ändå inte fungerar ihop med omgivningen, då undrar jag verkligen vad som har skett på vägen dit, upp genom åren i grundskolan. Däremot kan omöjligt skolan klandras för att eleven inte har blivit uppfostrad på "rätt" sätt för att vara anpassad till skolmiljön. Det ansvaret måste ju ligga på föräldrarna.

Vad ska då ske med de elever som inte kan fungera i skolmiljön? De elever som faller mellan stolarna, hamnar utanför ramen och inte passar in i mallen för hur en elev i grundskolan ska vara? De fanns i min klass/skola när jag var barn också. Då, som nu, så verkar det finnas 3-5 elever i varje klass som - av olika anledningar - inte kan anpassa sig till skolmiljön och de krav som finns där. Jag tror inte att det är fel på eleverna. Finns det några fel så ska vi söka dem i hemmiljön, det sociala arvet och i skolans anpassning till elevens förutsättningar. Det är ju dock omöjligt att hjälpa dessa elever vidare i deras utveckling när allt i den kommunala skolan ska vara svart eller vitt. Det får inte finnas någon "liten grupp", "Obs-klass" eller mellanting; det är antingen grundskoleklass eller särskola. Det är helt orimligt.

Inga kommentarer: