onsdag 11 juni 2008

If you feed my kid, I will scratch your back

Igår var jag norr om stan, där jag aldrig satt min fot tidigare - och där vesporna/mopparna uppenbarligen är fler än cyklarna. Ändå åkte jag tunnelbana ut. Den sortens tunnelbana som fick mig att tänka på mina smurfar. Tunnelbanan hade fönster som gick att öppna och nedanför dem satt en gul skylt med varningstriangel och texten löd: "Livsfarligt att luta sig ut". Total nostalgi.

Under lunchen diskuterade jag och min kurskamrat, som jag besökte, våra barn och deras vänner. Vi fann det viktigt med ett socialt liv och att det är bra att ungarna har vänner som de umgås med och tar med sig hem. Det framgick att våra respektive barns vänner oftare var i våra hus, än vad våra barn är i vännernas hus. Vilket vi båda tyckte var okej. Min kurskamrat ansåg dock att det var bara de svenska föräldrarna som kommenterade att det skulle vara jämlikt, vilket han fann fånigt; han hade fått kommentarer som "nu har Anders varit hos er två gånger den här veckan, så nu får dina barn komma till oss nästa vecka" eller "nu har Albin ätit hos er två gånger den här veckan, så nästa vecka måste dina barn äta hos oss". Jag tänkte att det nog stämde. (Kanske kan det också bero på att min kamrat bor i ett välbärgat område, där man är van vid att bräcka varandra i diverse materiella produkter - och varje familj är helsvensk.) Endast en svensk mamma har sagt till mig att hon har dåligt samvete för att sjuåringen inte är lika ofta hos dem som hennes dotter är hos oss. Och, visst, skulle sjuåringen bli bjuden på mat lika många gånger som andras ungar ätit här, så skulle hon vara mätt i några månader framöver. Så tänker jag dock aldrig. Däremot ger det mig insikt i hur mycket mer pengar jag skulle behöva ha ifall jag hade fler ungar att mätta - och hur mycket mer tålamod jag skulle behövt för att ha fler ungar.

När så sjuåringens kompis afrikanska mamma hämtade sjuåringens kompis hos oss idag, så skrapade hon nästan med foten när hon sa att sjuåringen absolut skulle få komma hem till dem nästa vecka, eller snart, eller hon skulle ringa mig... Så teorin stämmer väl inte då.

Inga kommentarer: