måndag 30 juni 2008

Man ska ju sova 8 timmar också

Vid Slussen kliver det på två tjejer, kanske 20 år gamla. De kliver av vid Gullmars och den ena pratar konstant däremellan. Hon pratar också så fort att det nästan gör ont att lyssna på henne. Orden blir som piskrapp emellanåt. Hon beklagar sig över att det kanske ska bli busstrejk, och att det då kommer att ta henne tre timmar på morgonen (för hennes päron är bortresta, så hon måste hem och ge hunden mat, och vad det nu var). Sedan avslutar hon med att säga:
- Jag pratade med en busschaufför tidigare idag och jag frågade varför de ska strejka egentligen. Han sa att det var för att de har så usla förhållanden. Ibland har de bara 8-9 timmar uppehåll mellan två arbetspass, då de ska hinna hem och sova. Du vet, man ska ju sova 8 timmar! Så ska man hinna ta sig hem, man kanske vill äta, göra något hemma, och sen sova. Det räcker ju aldrig. Man kanske hinner sova 6 timmar. Det är ju värre än när vi jobbar, vi får ju typ 16 timmars upphåll.

Jag funderade på vad hon kunde tänkas jobba med, men det lyckades jag aldrig klura ut. Däremot tänkte jag på när jag var uthyrd som växeltelefonist och vi jobbade i 8-timmars pass. Växeln var öppen dygnet runt. Ibland var det någon som ville jobba dubbelskift, sen kanske någon blev sjuk, då kunde man ta det passet också. Man kunde sitta 24 i den där växeln ifall man ville, eller 16 timmar, paus 8 och sedan 16 timmar igen, ingen brydde sig. Det var ju frivilligt. På natten var man helt solo. Samtidigt hade vi aldrig rast. Toabesök ute i korridoren ingick inte i mätningarna av svarsfrekvensen.

Inga kommentarer: