söndag 28 december 2008

I en annan del av världen

Jag ser på "Kinesiska skolan" på Kunskapskanalen. För mig är det indoktrinering på hög nivå när elever i alla årskurser intalas att bli en del av det kommunistiska partiet. När sedan gymnasieeleverna ska göra ett prov (som väl går att jämställas med vårt högskoleprov) så får de först sitta i en halvtimme (!) och höra alla regler som gäller, innan de gör provet under två dagar (!). Sedan får eleverna själva räkna fram poängen av sina svar på provet. Lärarna har väl helt enkelt inte möjlighet när det är så många elever...

Värre är det väl dock när de berättar om en av eleverna som är barn nummer två i en familj, i ett land som kör med enbarnspolitik. Hade mamman besökt ett sjukhus under graviditeten så hade hon blivit uppmanad (läs: tvingad) att göra abort. När så barn nr 2 var fött blev istället mamman uppmanad att betala böter som bestod av en summa som var högre än vad deras hus var värt. Myndigheterna sänkte sedan bötessumman, men de fick ändå låna av släkt och vänner - för att betala för att de valde att föda sitt barn.

En farfar som har ett ensamt barnbarn kommenterar att det var svårare förr, med hans åtta barn och att barnen idag - ett barn per familj - får sina behov tillfredsställda. När barnen inte får ha några syskon att leka med och lära sig av och när de inte får vara med sina (efterlängtade) föräldrar, för att dessa måste jobba arslet av sig i en stad långt hemifrån så kan jag inte se hur barnen får sina behov tillfredsställda. Fast det är klart: lärarna i skolan verkar vara ofantligt mycket mer involverade i studenternas liv än här i Sverige, så kanske kan de agera som substitut.

Inga kommentarer: