torsdag 8 maj 2008

Ostraffad eller inte

Min väninna i skolan har fått ett extrajobb på en förskola. Den första veckan var det tal om att skriva ett anställningsavtal och att hon skulle begära ett utdrag ur straffregistret, men sedan blev det aldrig aktuellt. "Du är väl ändå inte med i något sånt register, eller hur?" fick hon höra och nu har hon jobbat där i flera veckor, utan några som helst papper skrivna. Visserligen fick hon jobbet genom en rekommendation av en förälder som har sitt barn på förskolan, men vad händer vid en olycka eller något annat väsentligt?

En annan väninna i skolan har fått ett extrajobb som avlösare hos en familj med ett handikappat barn. Enligt den första muntliga överenskommelsen skulle väninnan arbeta ca 7 timmar i veckan och hon har nu arbetat det dubbla, samt att hennes arbetspass sträcker sig till sent in på kvällen. Några anställningspapepr är ännu inte skrivna och hon har ingen aning om vad hon får i lön - ingår det ens OB-tillägg? Någon gång nästa vecka ska hon få träffa det företag som anställt henne.

Det är alltid svårt att hävda sin rätt att skriva anställningspapper när lönen inte ens är tydliggjord förrän man arbetar sitt första arbetspass - och man ändå har accepterat att arbeta under de villkoren - och man fick anställningen t ex via ett bananskal eller genom en praktik som rann över till någon form av onämnbar anställning och jag förstår inte de arbetsgivare som drar på att ordna formalian, är otydliga i sina direktiv kring en anställning eller räknar med att den anställde är en hyvens person. Är det verkligen en arbetsgivare som jag vill arbeta för?

Inga kommentarer: