onsdag 14 januari 2009

Antiklimax

Idag hade vi vår slutredovisning - inför en lärare som inte har haft oss under vårt arbete. Hur mycket är han införstådd i vår uppgift, hur mycket kan han ge respons?

När den här kursen i Samhällskunskap nu har komit till sitt slut så finns det mycket som är värt att se över. I diskussionen med mina klasskompisar inser jag att vi är många som har tagit till oss väldigt lite under kursens gång. Kan vi klaga? Vi har kommit med klagomål till ansvarig lärare för kursen - och förslag på ändringar, men ingenting har beaktats och inga förändringar har gjorts. Ansvarig lärare för kursen är gift med studierektorn för institutionen där kursen hör hemma; kommer vi att få gehör ifall vi vill gå vidare?

Visst har vi förståelse för att lärarna själva är ovana vid att sätta de nya betygen, men det ska väl inte vi få lida för. När det finns tydliga betygskriterier och ett arbete lever upp till dem - hur kan en lärare då ändå sänka betyget på det arbetet, för att andra elever har gjort "extrauppgifter"; något utöver det som behövdes göras? Ja, det lär jag väl få erfara när jag själv sitter i den sitsen.

En kompis i en parallellklass är exceptionellt upprörd då vår lärare i det ena ämnet har meddelat att han inte kommer att lämna tillbaka våra arbeten. Är det ens tillåtet att göra så? Vad visar det? Hur mycket är vårt arbete värt?

För några av eleverna i klassen är det dessutom deras allra sista dag i skolan; på måndag börjar de arbeta. Här blir det ingen examensceremoni, här är det tack och hej, trevligt att råkas. Tidigare har det funnits en examensceremoni i Stadshuset, men den är tydligen borttagen nu. Vad lumpet.

Inga kommentarer: