söndag 6 april 2008

Frivilligt tvång

Vill jag vara med i kåren på högskolan (åh, förlåt, jag menar universitetet)? Nej, det vill jag inte. Har jag något val? Nej, det har jag inte. Kommer jag att välja att vara med i kåren ifall det blir frivilligt? Nej, det kommer jag inte. Varför inte? För att det ger mig ingenting, nothing, nada. De har inget att erbjuda mig - jag tror inte att jag är en del av deras målgrupp - och de få gånger jag har vänt mig till kårrepresentanter med en fråga så har jag fått snäsiga och ignoranta svar tillbaka. Jag har tagit del av information från dem, men aldrig tyckt att det egentligen klargör vad de gör - och de tillställningar som de har stått för har aldrig hållt något intresse för mig. Så; tack, men nej tack.

Vill jag vara med i arbetslöshetskassan? Ja, för jag vill ha ersättning när jag är arbetslös. Vill jag betala extra avgift till staten? Nej, det vill jag inte. Får jag någon ersättning när jag är arbetslös? Nej, för sommaruppehåll för studenter räknas inte som arbetslöshet. (Vad gör man då? Någon som har ett vettigt svar?) Skulle jag gå ur a-kassan ifall jag kunde? Ja, det skulle jag. När jag är färdig med min utbildning så kan jag få a-kasseersättning. Undrar vilket jag vinner på: att vara medlem i a-kassan fram till dess och då få ersättning, eller att gå ur nu och lägga samma belopp som den statliga avgiften på hög fram till dess.

Asch, det har säkert ändrats till dess jag är färdig med min utbildning. Då lär det finnas någon ny regel som säger att jag inte får någon ersättning ändå, så det är väl lika bra att gå ur och börja spara...

Inga kommentarer: